Tájékoztató a Káli-medence településeinek szennyvízcsatornázása, szennyvíztisztító-telep építése beruházásának jelenlegi állásáról

Ismeretes, hogy az 5 község szennyvízcsatornázás megvalósítására irányuló támogatási pályázatát, megvalósíthatósági tanulmányát két projektre bontva volt célszerű elkészíteni, a Közreműködő Szervezethez (KDRFÜ) benyújtani, hogy a támogatási pályázat elkészítéséhez kiadott útmutató alapján az elérhető maximális, 85%-os támogatás elnyerhető legyen, mivel az egy projektre adható támogatás összegét 500 millió Ft összegben maximálták.
A kétfordulós támogatási pályázat elbírálásának ütemterve szerint a végleges döntés meghozatalát követően a támogatási szerződéseket ez év márciusában lehetett megkötni a Közreműködő Szervezettel. Az elbírálás kedvező eredményének kialakulásánál előnyt jelentett, hogy a beruházás előkészítése már több évvel ezelőtt megkezdődött, az engedélyezési tervdokumentáció rendelkezésre állt, melynek alapján 2003-ban és 2007-ben vízjogi létesítési engedély került kiadásra a Vízügyi Hatóság által.
Ez év februárjában a közbeszerzési eljárásokat a kivitelezési munkára vonatkozóan meg lehetett indítani, a Közbeszerzési Törvény (Kbt.) előírásainak betartásával feltételes eljárásként. A közbeszerzési eljárások befejezése előtt azonban létrejött a támogatási szerződés, így az eljárás befejezése, a nyertes ajánlattevő kiválasztása már nem csak feltételesen, hanem véglegesen, vállalkozói szerződéskötési lehetőséggel volt lezárható 2010. május 29-én. Az eredményhirdetést követően rendelkezésre álló jogorvoslati időszakban a Köveskál és térsége szennyvíz-csatornázási és szennyvíztisztítási projektet illetően nem történt jogorvoslati eljárás, így a vállalkozási szerződést meg lehetett kötni a nyertes kivitelezővel (HORVÁTH-ÉP Kft./Keszthely) a szennyvízcsatornázást és (Colas-Alterra Zrt./Budapest) a szennyvíztisztító-telepet illetően. Elmúlt héten, f. hó 8-án a nyertes kivitelezők a munkaterületet átvették, és a vállalkozói ajánlatban bemutatott kivitelezési ütemtervnek megfelelően a szennyvízcsatorna-építést az elmúlt napokban meg is kezdték.
A Szentbékkálla, Mindszentkálla szennyvízcsatornázása projekt közbeszerzési eredményhirdetését jogorvoslati határidon belül a 2. helyezést elért SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. (Budapest) megtámadta, jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, vélelmezte, hogy a nyertesként kihirdetett egyben a legalacsonyabb összegű ajánlatot tevő HORVÁTH-ÉP Kft. ajánlatának egyes részei nem feleltek meg, így kérte az ajánlat érvénytelenségének megállapítását. A Közbeszerzési Döntőbizottságnál a jogorvoslati eljárás, tárgyalás időpontjaként július 7.-ét határozták meg, s a tárgyaláson elhangzottak, illetve bizonyítékként becsatolt iratok alapján a Döntőbizottság mai napon érkezett határozatában helyben hagyta a projektgazda, beruházó önkormányzatok által létrehozott Közbeszerzési Bizottság döntését. Így a mai naptól kezdődően a 2 község szennyvízcsatornázásának megvalósítására is aláírható az építési vállalkozási szerződés, és a munkaterület átadható kivitelező részére.
Mindkét projektnél (Köveskál… és Szentbékkálla…) a közbeszerzési eljárás során nyertesként kihirdetett ajánlattevő(k) vállalkozási díja a tervezett beruházási költség alatt maradt, így a korábbi pénzügyi számítások megalapozottnak bizonyultak, várhatóan nem lesz szükség nagyobb mértékű, költségnövekedést okozó, „előre nem látható” pót-, illetve többletmunkák finanszírozására a rendelkezésre álló tartalékot meghaladó mértékben.
A Köveskál és térsége szennyvízcsatornázás, szennyvíztisztítás projektjében résztvevők a községek polgármestereivel egyetértésben a megvalósítással kapcsolatos közmeghallgatás időpontját az alábbiak szerint határozták meg:

  • Köveskál: 2010. július 16. 20.00 óra, Közösségi ház (Henyei út 7.)
  • Balatonhenye: 2010. július 17. 9.00 óra, Kultúrház
  • Monoszló: 2010. július 17. 11.00 óra, Művelődési ház

Mind az Önkormányzatok, mind a beruházó Víziközmű Társulat vezetői kérik a települések lakóinak, a szennyvízcsatornázásban érdekeltek, ingatlantulajdonosok minél nagyobb létszámban történő megjelenését. A tájékoztatón részt vesz a szennyvízcsatornát építő nyertes kivitelező képviselője is, és az építéshez kapcsolódó közérdekű, illetve egyéni kérdésekre is készséggel válaszol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .