Napló újságcikk

2012. június 13-án Lasztovicza Jenő a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Sárvári Csaba  Veszprém Megyei Közgyűlés Terület fejlesztési és Gazdasági Bizottság tagja, Nemzetgazdasági államtitkár Szakmai és Kommunikációs Kabinet tagja, Veszprém megyei vállalkozás-fejlesztési és területfejlesztési koordinátor, Puskás Zoltán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatója, a Káli-medencei települések polgármesterei látogatást tettek a Káli-medencei települések (Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla) szennyvízcsatornázása és tisztítása projekt keretében megépült szennyvíztisztító létesítményben.

A projekt Európai Uniós és hazai forrásból kerül finanszírozásra. A szennyvíztisztító próbaüzeme 2012. március 21-én kezdődött, és a terveknek megfelelő ütemben halad. A tisztított víz befogadója a szennyvíztelep mellett lévő Burnót patak. A látogatók végigsétáltak a befogadó Burnót patak mentén és örömmel tapasztalták, hogy a szennyvíztisztító már a próbaüzem során is megfelelően működik.  A tisztított víz minősége megfelel a hatóság által előírt értékeknek. A patakmederben jól látható a lefolyó tisztított víz, majd egy szakasztól a vízinövényekkel benőtt mederben száraz lábbal is át lehet sétálni. A mederbe kerülő tisztított szennyvíz a patak mederben kialakult növényzet segítségével egy természetes tisztuláson (utó tisztulás) halad keresztül.

A látogatók megtekintették a szennyvíztisztítót és megismerkedtek annak  működésével. Lasztovicza Jenő elnök úr örömmel állapította meg, hogy a szennyvíztisztító próbaüzemi működése sikeresen zajlik, és a Káli-medencei települések szennyvízkezelése fontos előrelépés a Balaton felvidék környezetének, és a Balaton kiemelt üdülőkörzet természeti értékeinek védelmében.

Érintett pályázatok neve:

  • Köveskál, Monoszló, Balatonhenye községek szennyvízelvezetés
    és –kezelés fejlesztése
    KDOP-2009-4.1.1/A-2f-0003
  • Mindszentkálla, Szentbékkálla községek szennyvízelvezetés
    és –kezelés fejlesztése
    KDOP-2009-4.1.1/A-2f-0004

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .