Elkészült a csatorna

10 éves folyamatot zártak le a közelmúltban Mindszentkállán, ahol hivatalosan is átadták a „Mindszentkálla, Szentbékkálla községek szennyvízelvezetés és –kezelés fejlesztése” című project  településre vonatkozó szakaszát.

Az ünnepi eseményen Keszler Gyula Mindszentkálla polgármestere beszédében úgy fogalmazott, hogy a Káli- medence öt települése – Köveskál, Szentbékkálla, Mindszentkálla, Balatonhenye és Monoszló – 2002 óta küzdött azért, hogy a lakosság életszükségleteit javítsák, és megóvják a természeti értékeiket. De nemcsak e miatt volt egyre sürgetőbb feladat a csatornázás; problémává vált az építési engedélyek kiadása, ezáltal akadályba ütközött a települések fejlődése. Két sikertelen pályázat után 2008 elején, a Közép- dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség több mint 264 millió forintos támogatást ítélt meg Szentbékkálla, Mindszentkálla települések önkormányzati szennyvíztársulásainak. A project teljes összköltsége közel 327 millió forint volt. Az előkészítő munkálatok után 2010 júliusában kezdte meg a fizikai kivitelezést a Horváth-Ép Kft. A polgármester beszámolt a beruházás közbeni nehézségekről, melynek megoldásához mindannyiszor segítséget nyújtott Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke. Ezt, a polgármester személyesen is megköszönte az átadó ünnepségen. Lasztovicza Jenő elmondta, hogy a már országosan is igen népszerű Káli medence turisztikai szempontból a térség egyik leglátogatottabb helye. Olyan páratlan vidék, amely a Balaton érzékeny vízgyűjtő területéhez tartozik, a települések többsége a felszínig nyitott karszt térségén található. A mostani beruházás a település életének eddigi legnagyobb, a lakosokra és a környezetre nézve is különös jelentőséggel bíró fejlesztése. Olyan project, amely még az unokák életét is pozitívan befolyásolja-mondta. Sárvári Attila a szennyvíztársulás elnöke köszönetét fejezte ki azoknak a szakembereknek akik a tudásuk, legjavát adták hozzá a beruházáshoz, a lakosságnak pedig a konstruktív részvételt és a nagymértékű türelmet. A beszédek után jelképes szalagátvágással vette kezdetét a hosszú folyamat végét lezáró ünnepség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .